Nasveti

Večina ljudi se žal ne zaveda kako velik vpliv imajo zobje na zdravje in vsakdanje življenje posameznika. Zdravi zobje in lep nasmeh so izrednega pomena pri komunikaciji z ostalimi osebami – nasmeh pogosto pove več kot tisoč besed, saj je izraz zdravja, veselja in zadovoljstva, dobrega počutja in samopodobe. Zato je skrb za zdrave in lepe zobe zelo pomembna.

(Prvi) obisk zobozdravnice

Pri prvem pregledu v naši zobni ordinaciji se zobozdravnica najprej pogovori s pacientom o njegovih težavah ter željah. Pri tem si moramo vzeti dovolj časa, saj predstavlja prvi pregled temelj zdravljenja zob in celotne ustne votline. Po pogovoru sledi pregled ustne votline pacienta, obzobnih tkiv in zob. Na koncu sledi še poduk o pravilni ustni higieni – kakšno je pravilno čiščenje zob, nega dlesni, ki jih boste lahko izvajali doma. Na pregled k zobozdravnici vedno pridemo s čistimi zobmi. In ne pozabite – zobobol ne sme biti glavni razlog za obisk zobozdravnice.

Preventiva in skrb za ustno higieno doma

Ustna higiena, ki se jo izvaja doma je izjemno pomembna za zdrave zobe in uspešnost zdravljenja zob in dlesni. Zavedati se morate, da nobeno zdravljenje ne bo učinkovito, če se ustna higiena doma zanemarja. Priporočljivo čiščenje zob je 2-3x dnevno, praviloma zjutraj in zvečer. Pri čiščenju zob uporabljamo mehke zobne ščetke medtem, ko naj zobna pasta ne bo preveč agresivna.

Ker z zobno ščetko ne dosežemo vseh ploskev zoba, je poleg tega pomembno tudi čiščenje zob z zobno nitko. Tudi za to velja 2x dnevno in sicer po čiščenju zob. Pri tem moramo paziti, da s preveč grobimi gibi ne poškodujemo dlesni.

Poleg rednega čiščenja zob z zobno ščetko in zobno nitko pa lahko veliko naredimo za zdravje naših zob, če po obrokih izpiramo usta z vodo. S hrano in pijačo namreč v usta vnašamo sladkorje (še posebno zelo sladke in kisle jedi in pijače), ki jih kariogene bakterije predelajo v kislino, ki povzroča nastanek zobnega kariesa.